6/08/2017

Όλη η πόλη, μια γειτονιά



Η ιδέα της καμπάνιας, γεννήθηκε από την αγωνία και τους συχνούς προβληματισμούς της Ένωσης και των Συλλόγων Γονέων για τα προβλήματα των σχολείων και κατ’επέκταση και των δημόσιων χώρων. Των σχολείων που πλήττονται καθημερινά από βανδαλισμούς και βία, με μαθητές που δέχονται και ασκούν bullying, από τις απεγνωσμένες κραυγές γονέων και καθηγητών για τη μάστιγα των ναρκωτικών, όχι μόνο στις πλατείες, αλλά και μέσα στα ίδια τα σχολεία…. Και η ιδέα αυτή ωρίμασε, εισακούστηκε από το Δήμο και το τμήμα Παιδείας και αποτελεί πλέον για μας, την Ένωση και τους Συλλόγους Γονέων την ετήσια Καμπάνια με τίτλο «ΟΛΗ Η ΠΟΛΗ ΜΙΑ ΓΕΙΤΟΝΙΑ».


Στόχος αυτής της καμπάνιας είναι να προλάβουμε και όχι να καταστείλουμε τη βία στα σχολεία… να προλάβουμε τις καταστροφές του δημόσιου χώρου, και να αλλάξουμε την αντίληψή μας περί της διαφορετικότητας ή του ρατσισμού, κι όλα αυτά μέσα από τα μάτια των παιδιών. Σκοπός μας είναι το σχολείο να γίνει το κέντρο της γειτονιάς αλλά και η γειτονιά να αγκαλιάσει το σχολείο.

Μια αμφίδρομη σχέση που μόνο θετικά οφέλη μπορεί να φέρει στην κοινωνία που ζούμε. Να δούμε το άσχημο και να βρούμε τρόπο να το αλλάξουμε, να δούμε το διαφορετικό και να το «αγκαλιάσουμε», να το δεχτούμε, να μεταμορφώσουμε την πόλη μας, να ομορφύνουμε τη ζωή μας, να αλλάξουμε το αύριο των παιδιών μας.

w w w . e n o s i g o n e o n a g i a s p a r a s k e v i s . w o r d p r e s s . c om
Για να τα πετύχουμε αυτά όμως , πρέπει να είμαστε όλοι μαζί. Πρέπει να ξεπεράσουμε τον ατομικισμό μας, πρέπει να βγούμε από το σπίτι, να μας απασχολήσει και το πρόβλημα του γείτονα, να σταθούμε ενωμένοι, αλληλέγγυοι και να πιστέψουμε ότι μπορούμε να πετύχουμε.

Γι’αυτό σας καλούμε να σκεφτείτε τους τρόπους με τους οποίους ο κάθενας ξεχωριστά , ανάλογα με το ρόλο του, αλλά και όλοι μαζί θα μπορέσουμε να εμπνεύσουμε τα παιδιά, να τα ξεσηκώσουμε και να τους δώσουμε τη δυνατότητα μέσα από το έργο τους να μας δείξουν το δρόμο για μια πιο όμορφη πόλη και ένα καλύτερο αύριο.

Φυσικά γνωρίζουμε ότι δεν θα έχουμε άμεσα απτά αποτελέσματα… αλλά τόσο εμείς όσο και ο Δήμος που αγκάλιασε την πρόταση μας, αποφασίσαμε να πάρουμε το ρίσκο. Να βάλουμε τις βάσεις και σιγά-σιγά να αλλάξουμε… να μεταμορφώσουμε τη δική μας πόλη.

Στις 9 Μαϊου κάναμε ήδη το πρώτο μεγάλο βήμα…
Ανοίξαμε με όλη την πόλη το διάλογο… για δράσεις που θα μπορέσουν να βγάλουν στην επιφάνεια τα προβλήματα από μια άλλη σκοπιά… και όταν κάτι μπορέσεις να το δεις καθαρά, τότε θα μπορέσεις να βρεις και τη λύση. Και η προσπάθεια αυτή αγκαλιάστηκε ήδη από πολλούς φορείς στο ξεκίνημά της.
Σήμερα κάνουμε ένα μεγάλο άνοιγμα…

Ανοίγουμε ένα παράθυρο στο μέλλον και ζητάμε από όλους εσάς να αγκαλιάσετε αυτή την προσπάθεια και μαζί να συμπορευθούμε σε αυτό το δύσκολο εγχείρημα. Mε δράσεις που θα στηρίζονται αποκλειστικά στην εμπνευσμένη εθελοντική συμμετοχή όλων μας και θα έχουν στόχο να αναδείξουν τόσο το πρόβλημα, όσο και τις πιθανές λύσεις, μέσα από το όνειρο, τη φαντασία, τη δημιουργικότητα και την ξεκάθαρη ματιά των παιδιών μας.

Περιμένουμε τις προτάσεις σας, στα email oliipolimiageitonia@agiaparaskevi.gr και enosigoneonagiasparaskevis@gmail.com, μέχρι μέσα Οκτωβρίου για μια χρονιά γεμάτη πολιτισμό και δημιουργία, μια χρονιά που το έργο των παιδιών θα είναι ο πρωταγωνιστής και αυτό το έργο εμείς οι γονείς με τη στήριξη του Δήμου θα προσπαθήσουμε να το υλοποιήσουμε και να το κάνουμε πραγματικότητα.

Θα επανέλθουμε το Σεπτέμβρη με συγκεκριμένες προτάσεις για δράσεις. Ωστόσο περιμένουμε και τις δικές σας. Για να μπορέσουμε όλοι μαζί να πραγματοποιήσουμε το όραμα και να γίνει
ΟΛΗ Η ΠΟΛΗ ΜΙΑ ΓΕΙΤΟΝΙΑ

Ίσως το αποτέλεσμα τελικά να μας εκπλήξει όλους ευχάριστα!
Αγ. Παρασκευή 7/6/2017
Το Δ.Σ. της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Αγ. Παρασκευής

w w w . e n o s i g o n e o n a g i a s p a r a s k e v i s . w o r d p r e s s . c om

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου