4/11/2019

Δράση για τη δημιουργία περιβάλλοντος υγιεινής διατροφής στο κυλικείο του σχολείου μας

Το φαινόμενο της παιδικής παχυσαρκίας αποτελεί μείζον πρόβλημα παγκοσμίως. Στην Ελλάδα το ποσοστό των παχύσαρκων παιδιών είναι μεταξύ των υψηλότερων στην Ευρώπη, όπως φαίνεται από τα αποτελέσματα της μεγάλης έρευνας COSI (WHO European Childhood Obesity Surveillance Initiative) που διεξήχθη  από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η παιδική παχυσαρκία παραμένει κύρια απειλή τόσο για την ατομική όσο και για τη δημόσια υγεία, δεδομένου ότι και συνδέεται με ποικιλία σωματικών  και ψυχολογικών διαταραχών, οι οποίες πρωτοεμφανίζονται στην παιδική ηλικία και παραμένουν στην ενήλικη ζωή. Στην Ελλάδα το 48.9% των αγοριών και το 44.8% των κοριτσιών της δευτέρας δημοτικού, για παράδειγμα, έχουν σωματικό βάρος  πάνω από το φυσιολογικό. Αυτά τα ποσοστά είναι από τα μεγαλύτερα μεταξύ όλων των Ευρωπαϊκών χωρών.
Κρίνεται αναγκαίο λοιπόν, οι επιστήμονες υγείας σε συνεργασία με τους γονείς, τους δασκάλους αλλά και το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο, να δράσουν με σκοπό την καταπολέμηση της παιδικής παχυσαρκίας που δυστυχώς μαστίζει τη χώρα μας.
Μία από τις αλλαγές που φαίνεται πως θα επιφέρει σημαντικά αποτελέσματα σε αυτό το εγχείρημα, είναι η  προαγωγή ισορροπημένης και υγιεινής διατροφής κατά τις σχολικές ώρες. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με πολλούς τρόπους. Πρωτίστως να ενημερωθούν-ευαισθητοποιηθούν οι γονείς και οι δάσκαλοι σχετικά με το πώς θα μπορέσουν να αλλάξουν τις διατροφικές  συνήθειες των παιδιών προς το καλύτερο και  να ενισχυθεί η λειτουργία του κυλικείου μέσα από την παροχή υγιεινών αλλά και γευστικών τροφίμων και ποτών.

Το σχολείο μας  αποφάσισε ότι ο πρώτος στόχος για την προαγωγή της υγείας των μαθητών του  είναι ο εκσυγχρονισμός της σχολικής καντίνας.
Ο εμπλουτισμός του κυλικείου με φρούτα, λαχανικά και άλλα υγιεινά φαγητά, κρίνονται απαραίτητα για τους εξής λόγους :

1. Οι μαθητές έχουν εύκολη και καθημερινή πρόσβαση στο κυλικείο κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων. Επομένως, είναι σημαντικό το κυλικείο να αποτελεί πρότυπο υγιεινών διατροφικών επιλογών.  Έτσι συμβάλει στην πρακτική διατροφική διαπαιδαγώγηση των μαθητών.
2. Υπάρχει κανονισμός σχετικά με τα επιτρεπόμενα προς πώληση προϊόντα στις σχολικές καντίνες μετά από υπουργική απόφαση του Υπουργείο Υγείας (Άρθρο 9, Αριθμ. Υ1γ/ Γ.Π/οικ 81025/27.8.2013), που θεσμοθετεί την καταπολέμηση της παιδικής παχυσαρκίας.

3. Αποτελεί τμήμα των εγκαταστάσεων του σχολείου και έτσι μία καλή «εικόνα» του κυλικείου, ομορφαίνει και την «εικόνα» του σχολείου μας
 Συνεπώς οφείλουμε  να σας ενημερώσουμε ότι το πρώτο βήμα στην προσπάθεια αυτή είναι η διανομή και συμπλήρωση από τους μαθητές, των μεγάλων κυρίως τάξεων,  ενός ερωτηματολογίου σχετικά με τις διατροφικές τους συνήθειες στο σχολείο, που έχει επιμεληθεί η διαιτολόγος-διατροφολόγος Μποτέλλη Σοφία. Έτσι θα μπορέσουμε να αναδείξουμε τα προβλήματα αλλά και τις λύσεις που μπορούν να βρεθούν για τον εκσυγχρονισμό του κυλικείου. Σας ενημερώνουμε ακόμα ότι τα ερωτηματολόγια θα είναι ανώνυμα.

Μόλις συμπληρωθούν και αξιολογηθούν τα ερωτηματολόγια θα ενημερωθείτε σχετικά με τα αποτελέσματα αλλά και   το ποιο θα είναι το επόμενο βήμα για την επίτευξη μιας πιο υγιεινής διατροφής στο σχολείο.

Και μην ξεχνάτε, πρόκειται για μια προσπάθεια η οποία χρειάζεται την υποστήριξη όλων μας!

Για οποιαδήποτε διευκρίνιση, αντίρρηση ή προβληματισμό μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τους εκπαιδευτικούς, την πρόεδρο του συλλόγου ή/και τη διατροφολόγο μας Μποτέλλη Σοφία.

Με εκτίμηση,


Σοφία Μποτέλλη, διατροφολόγος

Ο Σύλλογος Διδασκόντων

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου