12/05/2011

Δραστηριότητες του ΠΑΟΔΑΠ στα σχολεία

Παραθέτουμε την επιστολή της Ενωσης Συλλόγων Γονέων Σχολείων Αγίας Παρασκευής

ΕΝΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

Αγία Παρασκευή 21/11/2011
Προς    
τον Πρόεδρο και τα μέλη του Δ.Σ. του ΠΑΟΔΑΠ
Κοινοποίηση
1/ Δήμαρχο Αγίας Παρασκευής
2/ Επικεφαλής Δημοτικών Παρατάξεων
3/ Δημοτικούς Συμβούλους
4/ Δ.Σ. Συλλόγων Γονέων Αγίας Παρασκευής

Θέμα     Δραστηριότητες του ΠΑΟΔΑΠ στα σχολεία
Εν όψει της σύνταξης του προϋπολογισμού του ΠΑΟΔΑΠ για το 2012 σας καταθέτουμε τις προτάσεις της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Σχολείων Αγίας Παρασκευής, οι οποίες ζητάμε να συζητηθούν σε συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΠΑΟΔΑΠ.
1/ Θεατρολόγοι στα σχολεία
Όπως γνωρίζετε κατά το σχολικό έτος 2010-2011 απασχολήθηκαν 4 θεατρολόγοι σε 6 σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με συνολικό κόστος για τον ΠΑΟΔΑΠ 18.000 Ευρώ.

Μετά την προσωπική δέσμευση του Προέδρου του ΠΑΟΔΑΠ προς την Ένωσή μας,  δέσμευση που μεταφέραμε στους συλλόγους μας, ξεκίνησε ή πρόκειται να ξεκινήσει το πρόγραμμα στα παρακάτω σχολεία, με τους ίδιους περσινούς θεατρολόγους-ηθοποιούς με εντυπωσιακό αριθμό συμμετοχών 
2ο Γυμνάσιο    44 παιδιά
3ο Γυμνάσιο    35 παιδιά
5ο Γυμνάσιο    18 παιδιά
1ο Λύκειο    Δεν έχει ξεκινήσει ακόμα
2ο Λύκειο     Δεν έχει ξεκινήσει ακόμα
3ο Λύκειο    15 παιδιά
Παρακαλούμε να λάβετε υπόψη σας ότι υπάρχει συγκεκριμένο αίτημα και από το 4ο Γυμνάσιο ενώ άμεσα μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα και αρκετά από τα δημοτικά σχολεία της πόλης, σε ορισμένα από τα οποία ήδη λειτουργεί θεατρική ομάδα καλυμμένη οικονομικά από τον Σύλλογο Γονέων.
Για εμάς το πλαίσιο λειτουργίας αυτού του προγράμματος έχει τις εξής πλευρές:
-    Η ενασχόληση στη θεατρική ομάδα των παιδιών μας είναι σοβαρή διέξοδος στα σύνθετα και πολλαπλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Η σύνδεσή τους  με τον θεατρολόγο-ειδικά εάν αυτός ασχολείται επί χρόνια στο ίδιο σχολείο- είναι καθοριστική γιατί ο θεατρολόγος μπορεί να εμπνεύσει τα παιδιά και να λειτουργήσει και ως παιδαγωγός τους. Γι αυτό παρουσιάζεται το φαινόμενο του σημαντικού αριθμού συμμετοχής μαθητών στα σχολεία που ο θεατρολόγος ασχολείται επί χρόνια. Η σύνδεση των παιδιών με τον θεατρολόγο, ειδικά όταν το πρόγραμμα έχει ήδη ξεκινήσει όπως συμβαίνει στην παρούσα σχολική χρονιά, πρέπει να είναι σεβαστή από όλους μας, έτσι ώστε να μην διακόπτεται/διαταράσσεται η εξέλιξη του προγράμματος με ενδεχόμενες αποχωρήσεις παιδιών. Με τον τρόπο αυτό η παροχή του Δήμου είναι ουσιαστική και δεν μετατρέπεται απλά σε μια «υποχρέωση» που την καλύπτει ο Δήμος, χωρίς να λαμβάνει υπόψη του τα ίδια τα παιδιά, απλά για να την επικαλείται ως «δράση στα σχολεία».
-    Η απαλλαγή των γονέων από την πληρωμή για την ενασχόληση των παιδιών τους είναι σοβαρή κοινωνική παροχή προς τις οικογένειες (ειδικά στις σημερινές συνθήκες). Εάν με οποιοδήποτε  τρόπο ή με οποιαδήποτε αφορμή αυτό καταργηθεί τότε πολλά παιδιά δεν θα μπορούν να συμμετέχουν γιατί οι γονείς τους δεν θα μπορούν να πληρώνουν. Και αυτό νομίζουμε ότι δεν θα τιμά καθόλου τον Δήμο μας που πιστεύουμε ότι θέλει να υλοποιεί κοινωνικό πρόγραμμα όχι εν είδει φιλανθρωπίας αλλά ως ισότιμη κοινωνική αλληλεγγύη.
-    Η απασχόληση κάποιων εκπαιδευτών-θεατρολόγων-ηθοποιών σε αυτή τη δραστηριότητα δίνει την δυνατότητα κάλυψης των βιοποριστικών τους αναγκών. Πιστεύουμε ότι και αυτός οφείλει να είναι ένας από τους στόχους του Δήμου μας, δηλαδή να δίνει επαγγελματική διέξοδο σε όσο το δυνατόν περισσότερους εκπαιδευτές.
Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, ως Ένωση Γονέων ζητάμε:
1/ Να αυξηθεί το ετήσιο κόστος αυτής της δραστηριότητας καλύπτοντας ακόμα περισσότερα σχολεία. (Το σύνολο των σχολείων της πόλης είναι: 11 δημοτικά+ 5 γυμνάσια + 4 Γενικά Λύκεια + 1 ΕΠΑΛ + Κωφών = 22 σχολεία). Προτείνουμε για το σχολικό έτος 2011-2012 (προϋπολογισμός ΠΑΟΔΑΠ 2012) να εγκριθεί το συνολικό ποσόν των 30.000 ευρώ με στόχο να καλυφθούν οι ανάγκες για θεατρολόγους-ηθοποιούς σε περίπου 10 θεατρικές ομάδες. Η διάθεση αυτού του ποσού από τον ΠΑΟΔΑΠ πιστεύουμε ότι «επενδύει» ουσιαστικά στον πολιτισμό στην πόλη μας. Ενώ παράλληλα δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας, χωρίς να στερούνται τις ήδη υπάρχουσες θέσεις εργασίας τους οι ήδη εργαζόμενοι θεατρολόγοι.
2/ Η τοποθέτηση του θεατρολόγου στο κάθε σχολείο να γίνεται με τη σύμφωνη γνώμη των Διοικητικών Συμβουλίων των Συλλόγων Γονέων δεδομένου ότι οι Σύλλογοι Γονέων στηρίζουν, παρακολουθούν τις θεατρικές ομάδες και έχουν την άμεση, καθημερινή επαφή τόσο με τα παιδιά όσο και με τους θεατρολόγους.

2/ Γυμναστές στα σχολεία
Τα τελευταία 4 σχολικά έτη λειτουργούσαν στις αυλές των σχολείων τις ώρες μετά την λήξη των μαθημάτων αθλητικές ομάδες όπου τα παιδιά συμμετείχαν δωρεάν, τους δε γυμναστές έστελνε ο ΠΑΟΔΑΠ με πρόσληψη μέσω της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού.
Για το τρέχον σχολικό έτος τα προγράμματα δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα εν αναμονή της απάντησης από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.
Δεν ξέρουμε ποια θα είναι η τελική απάντηση από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού που αναμένεται από μέρα σε μέρα όπως μας είπε ο Πρόεδρος του ΠΑΟΔΑΠ σε τηλεφωνική μας επαφή αλλά επειδή ανησυχούμε για την εκτέλεση αυτού του προγράμματος στα σχολεία ζητάμε, για τους ίδιους κοινωνικούς λόγους που αναφέρουμε ως πλαίσιο και για τους θεατρολόγους, να συμπεριληφθεί στον προϋπολογισμό του ΠΑΟΔΑΠ το απαραίτητο κονδύλι ώστε να καλυφθεί αυτή η δραστηριότητα από Ιανουάριο έως και Μάιο 2012 και μετά από Σεπτέμβριο έως Δεκέμβριο του 2012 έχοντας ως μέγιστο όριο την αξιοποίηση τόσων γυμναστών όσων απαιτούνται για να καλύπτονται  κατά μέσο όρο:
10 σχολεία Χ 2 αθλήματα Χ 4 ώρες εβδομαδιαίως ανά άθλημα =80 ώρες εβδομαδιαίως
80 ώρες Χ 4 εβδομάδες Χ 9 μήνες =2.880 ώρες συνολικά
Εάν ισχύει το 8ευρώ μικτό κόστος ανά ώρα Χ2.880 =23.040 Ευρώ ετησίως

Εν ολίγοις και εν συντομία ζητάμε από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΠΑΟΔΑΠ να εγκρίνει το συνολικό ποσό των 53.000 Ευρώ (κατά προσέγγιση) για να συμβάλλει καθοριστικά και ουσιαστικά στην ανάπτυξη του πολιτισμού και του αθλητισμού στα σχολεία της πόλης για όλο το 2012.

Αναμένοντας την απάντησή σας αλλά και την πρόσκλησή σας για να παρευρεθούμε στην πρώτη συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΠΑΟΔΑΠ ώστε να εκθέσουμε περαιτέρω τις προτάσεις μας.

Κατόπιν ομόφωνης απόφασης
Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Η Πρόεδρος                           Η Γεν.Γραμματέας
Αύρα Μπασακίδου-Καράμπελα        Δέσποινα Μαντζανά-Πέπονα


6Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου