3/10/2020

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ για τον Κορωνοϊό 10-03-2020

Αγαπητοί γονείς,

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για τα ακόλουθα
Αναφορικά με την εξάπλωση του κορωνοϊού στη χώρα μας
Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση που έδωσαν τα συναρμόδια υπουργεία Παιδείας και Υγείας θα προχωρούν σε κλείσιμο σχολικών μονάδων κατά περίπτωση, όπου κρίνεται απαραίτητο, βάσει των στοιχείων .
Μετά από ασφυκτικές πιέσεις, το Υπουργείο Παιδείας θα δεχθεί επιτέλους την Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Ελλάδων (ΑΣΓΜΕ) προκειμένου να συζητηθεί το σημαντικό αυτό θέμα καθώς και οι επιπτώσεις του που απασχολούν σοβαρά τις οικογένειες και τους γονείς όλων των μαθητών/ριών των σχολείων μας (καθημερινή και συστηματική καθαριότητα των σχολείων και κατά τη λειτουργία των σχολείων (πρωινή καθαριότητα) , γονικές άδειες στους γονείς κατά την περίοδο που κλείνουν τα σχολεία λόγω κορωνοϊού, κάλυψη των αποδοχών των περιπτώσεων αυτών, επιστροφή των χρημάτων στους γονείς  από τις σχολικές εκδρομές που ακυρώθηκαν λόγω των εκτάκτων μέτρων για τον κορωνοϊό,  τρομήθεια των σχολείων με όλα τα απαραίτητα καθαριστικά, απολυμαντικά αλλά και φαρμακευτικά προϊόντα κ.α.).
Η Ένωση έχει ζητήσει συνάντηση με το Υπουργείο Παιδείας που εκτός όλων των άλλων θεμάτων θα θέσει και το θέμα των Πανελληνίων εξετάσεων για την φετινή χρονιά λόγω κορωνοιού.

Στο Δήμο μας :
Η Ένωση βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τους Συλλόγους και το τμήμα Παιδείας του Δήμου μας .
Ο Δήμος έχει αποφασίσει την ενίσχυση της καθαριότητας με την πρόσληψη 40 νέων καθαριστών/ριων με τρίμηνες συμβάσεις. Από τους νέους καθαριστές/ριες , οι  20 από αυτούς  θα ενισχύσουν την καθαριότητα των σχολείων.
Ανεστάλλησαν όλες οι παραχωρήσεις σχολικών χώρων σε τρίτους (πλην των μαθητών και εκπαιδευτικών των σχολείων) για προληπτικούς λόγους.
Το τμήμα Παιδείας έχει ενημερώσει τους υφιστάμενους/ες καθαριστές/ριες των σχολείων σχετικά με τις οδηγίες καθαριότητας για την πρόληψη της εξάπλωσης του νέου κορωνοϊού.
Τα σχολεία θα πρέπει να φροντίζουν να υπάρχει πάντα διαθέσιμο σαπούνι  και αντισηπτικά διαλύμματα για τους μαθητές καθώς και καθαριστικά και χλωρίνη για τον καθαρισμό/απολύμανση του σχολείου.
Οι Σχολικές Επιτροπές έχουν φροντίσει να υπάρχουν ταμειακά διαθέσιμα στους λογαριασμούς των σχολείων για τις λειτουργικές δαπάνες.

Υπενθυμίζουμε κι εμείς με τη σειρά μας ότι
Απλοί κανόνες υγιεινής είναι εξαιρετικά σημαντικοί και πρέπει να ακολουθούνται με ευλάβεια (καλός και συχνός αερισμός των αιθουσών, συχνό πλύσιμο των χεριών, παραμονή στο σπίτι σε περίπτωση αδιαθεσίας κ.α.  όπως αναφέρονται αναλυτικά στις επισυναπτόμενες οδηγίες του Υπουργείου Υγείας).
Αρμόδιο για το κλείσιμο ή μη των σχολικών μονάδων είναι το Υπουργείο Παιδείας.
Απευθυνόμαστε στους αρμόδιους φορείς και ακολουθούμε με ψυχραιμία τις οδηγίες.
Η νόσος στα παιδιά είναι σχετικά σπάνια και ήπιας μορφής. 
Ομάδες αυξημένου κινδύνου για βαριά νόσηση από τον κορωνοϊό COVID-19 αποτελούν άνθρωποι με ηλικία άνω των 60 ετών ή με υποκείμενα νοσήματα, όπως υπέρταση, σακχαρώδη διαβήτη, καρδιακή νόσο, χρόνια αναπνευστική πνευμονοπάθεια, νοσογόνο παχυσαρκία, χρόνια νεφροπάθεια, δρεπανοκυτταρική αναιμία (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες), μεταμόσχευση οργάνων, ανοσοκαταστολή και καρκίνο.

Τα τηλέφωνα του ΕΟΔΥ είναι : 1135 και 210- 5212054

Σε επίπεδο υγιεινής, τα έκτακτα μέτρα για τον κορωνοϊό δεν διαφέρουν ουσιωδώς από αυτά για την πρόληψη της  εποχικής γρίππης που αντιμετωπίζουμε κάθε χρόνο.
Η επιδημία αυτή καταδεικνύει με τον πιο εύγλωτο τρόπο την τεράστια σημασία της καθημερινής και σχολαστικής καθαριότητας των σχολείων και κατά τη διάρκεια λειτουργίας τους (ΠΡΩΙΝΗ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ) η οποία θα πρέπει άμεσα και με ευθύνη του Υπουργείου να γίνει ΜΟΝΙΜΗ σε όλα τα σχολεία.
Κάθε λεπτό που περνάει τα δεδομένα αλλάζουν για αυτό και θα πρέπει να παρακολουθούμε τις εξελίξεις και να ενημερωνόμαστε από τους αρμόδιους φορείς και όχι να γινόμαστε θύματα της παραπληροφόρησης.

Παρακάτω θα βρείτε οδηγίες σχετικά με την προφύλαξη από τον κορωνοϊό όπως παρατίθενται από τον ΕΟΔΥ και το Υπουργείο Υγείας ενώ επισυνάπτονται και η πρόσφατη εγκύκλιος της 05.03.2020 για τον κορωνοϊό αλλά και οι οδηγίες για την εποχική γρίππη.

ΕΟΔΥ _ ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ

Οδηγίες Υπουργείου Υγείας για κορωνοϊό _ 2020

Καλή συνέχεια σε όλους με Ψυχραιμία, Αγωνιστικότητα και Αισιοδοξία!
Με φιλικούς χαιρετισμούς,
Το Δ.Σ. της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Σχολείων Αγ. Παρασκευής

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου