3/24/2020

Ενημερωτική ανακοίνωση 24-03-2020 για ασύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση

Αγαπητοί γονείς / κηδεμόνες

σας παραθοέτουμε αυτούσια την ανακοίνωση του Συλλόγου Διδασκόντων του σχολείου μας αναφορικά με την ασύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

--------------------------------------
Αγαπητοί γονείς,
Αφού ευχηθούμε για άλλη μια φορά να είστε όλοι καλά, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε σχετικά με τις δράσεις ασύγχρονης εκπαίδευσης που έχουμε ετοιμάσει ως Σύλλογος Διδασκόντων, μετά από τις οδηγίες που λάβαμε από το Υπουργείο Παιδείας.
Πριν από όλα, ωστόσο, θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε κάποια στοιχεία, που θεωρούμε πολύ σημαντικά, ιδιαίτερα αυτές τις μέρες που έχουμε όλοι την ανάγκη να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας, αλλά και την ισορροπία σκέψης και συναισθήματος.
1) Το αναγκαίο μέτρο για το κλείσιμο των σχολείων για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα, μπορεί να στερεί από τα παιδιά μας την εκπαιδευτική διαδικασία, προσφέρει, ωστόσο, και την ευκαιρία να περάσουν ουσιαστικό και δημιουργικό χρόνο με όλα τα μέλη της οικογένειας. Απαλλαγμένα από τις καθημερινές σχολικές υποχρεώσεις τα παιδιά μπορούν να διαβάσουν βιβλία (λογοτεχνικά, γνώσεων κ.λπ.), να παίξουν επιτραπέζια παιχνίδια (με τα αδέλφια τους ή/και μαζί σας), να δουν ενδιαφέρουσες και διασκεδαστικές ταινίες, να συζητήσουν μαζί σας για ζητήματα της επικαιρότητας που καλλιεργούν ατομικές και κοινωνικές δεξιότητες (τι σημαίνει «πανδημία», τι σημαίνει «ατομική ευθύνη», γιατί είμαστε «περιορισμένοι» στα σπίτια μας, πώς φροντίζουμε την ατομική μας υγιεινή,  κ.λπ).
2) Οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου δεν κινδυνεύουν από «γνωστικά κενά», καθώς η ύλη αυτής της βαθμίδας επαναλαμβάνεται από τάξη σε τάξη σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό. Ειδικότερα για τους μαθητές της Στ’  τάξης, θα γίνει εκτίμηση,  όταν με το καλό ανοίξουν τα σχολεία, ανάλογα με τον χρόνο που θα έχουμε ως τη λήξη της σχολικής χρονιάς, για την καλύτερη δυνατή μετάβασή τους στο Γυμνάσιο.
3) Το κλείσιμο των σχολείων, σαν ένα από τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας, όσο κι αν κρατήσει  είναι προσωρινό και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να υπονομεύσει θετικές στάσεις και συμπεριφορές, εθίζοντας τα παιδιά σε δραστηριότητες που όλον τον προηγούμενο καιρό επιχειρούσαμε να οριοθετήσουμε, όπως π.χ. αυτή της ελεγχόμενης και με επίβλεψη πλοήγησης στο διαδίκτυο. Οι εξαγγελίες του Υπουργείου για εξ αποστάσεως εκπαίδευση δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να γίνουν το άλλοθι για ατελείωτες ώρες των μικρών παιδιών μπροστά στον υπολογιστή ή το τάμπλετ ή το κινητό.
Λαμβάνοντας όλα τα παραπάνω υπόψη, τις δυσλειτουργίες που παρουσιάζει το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο και με βάση τις οδηγίες που έχουμε λάβει, προς το παρόν και μέσα στις επόμενες μέρες, εδώ στην ιστοσελίδα του σχολείου μας, στη στήλη «Εκπαιδευτικό υλικό» (στο αριστερό μενού) θα υπάρχει κάθε μέρα και για κάθε τάξη μια προτεινόμενη δραστηριότητα για τα παιδιά. Η σελίδα θα ενημερώνεται το πρωί κάθε εργάσιμης μέρας.
Οι εκπαιδευτικοί των τμημάτων θα σας δώσουν μια ηλεκτρονική διεύθυνση (θα σταλεί στο e-mail σας), με την οποία θα μπορούν οι μαθητές και μαθήτριες, με τη βοήθεια και την επίβλεψή σας, να στέλνουν την ανατροφοδότηση από τη δραστηριότητα που κάνουν (όταν χρειάζεται) και να επικοινωνούν με τον δάσκαλο ή τη δασκάλα τους για οποιαδήποτε διευκρίνιση, επεξήγηση ή άλλη οδηγία.
Επισημαίνουμε τέλος, σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες του Υπουργείου, πως  η συγκεκριμένη διαδικασία δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη «δια ζώσης διδασκαλία», γι’ αυτό και οι δραστηριότητες θα επιδιώξουμε να είναι όσο το δυνατόν περισσότερο δημιουργικές και ευχάριστες για τα παιδιά, αφού ο ρόλος τους είναι να επαναλάβουν και να αξιοποιήσουν γνώσεις που ήδη αυτά έχουν. Σε καμία περίπτωση δεν επιδιώκουμε προς το παρόν διδασκαλία νέων διδακτικών ενοτήτων. Εξ άλλου η συγκεκριμένη διαδικασία σε αυτή τη φάση είναι σε προαιρετική βάση για τα παιδιά.
Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για τη συνεργασία.
Με εκτίμηση
Ο Σύλλογος Διδασκόντων

------------------------------

το Δ.Σ.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου